Restauracja to nie tylko świetna obsługa i bardzo dobre jedzenie, ale również klimat miejsca, a od strony kuchni – miejsce pracy. Odpowiednie umeblowanie sekcji dla klientów oraz dla pracowników ma duże znaczenie, szczególnie jeżeli zależy nam na szybkim wydawaniu posiłków i dobrej obsłudze. Jak wybrać najlepsze meble do gastronomii? Co jest ważne w przypadku części kuchennej, a co w części jadalnej? Na jakie elementy zwrócić uwagę?
1. Rodzaj kuchni a jej wyposażenie – na co zwrócić uwagę?
2. Jakie meble ze stali nierdzewnej warto wybrać do lokalu?
3. Meble gastronomiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
4. Część stołowa restauracji – jakie meble gastronomiczne będą dla niej najlepsze?
Rodzaj kuchni a jej wyposażenie – na co zwrócić uwagę?
Istnieje kilka sposobów na zaaranżowanie kuchni restauracyjnej, jak i innych pomieszczeń w lokalu. Zwykle wybieramy pomiędzy dwoma rozwiązaniami:
- kuchnia oddzielona od części jadalnej, której klienci nie widzą. W takim wypadku mamy więcej swobody w urządzaniu i nie musimy martwić się o walory estetyczne umieszczonych w przestrzeni mebli oraz armatury. Należy jednak zadbać o jakość wykonania, odpowiednie przestrzenie między stołami i inne elementy wyposażenia;
- kuchnia otwarta, będąca integralną częścią sali jadalnej. Jeżeli zdecydujemy się na taką aranżację restauracji, dajemy klientom widok na przynajmniej część kuchni i tego, co pracownicy w niej robią. Musimy zadbać więc nie tylko o funkcjonalność, ale również o estetykę kupowanych mebli, armatury czy blatów.
Sposób zagospodarowania przestrzeni w lokalu będzie również determinował, gdzie przeznaczymy miejsce na magazyn i część z lodówkami, a także – w przypadku kuchni otwartej – jak zorganizujemy miejsce ze zlewami i sprzętem do zmywania naczyń. Jest to więc jedna z najważniejszych decyzji, jakie podejmujemy w momencie remontowania lub doposażania obiektu.
Jakie meble ze stali nierdzewnej warto wybrać do lokalu?
Meble gastronomiczne przeznaczone do części kuchennej powinny być przede wszystkim dobrze przemyślane, najlepiej wybierać meble ze stali nierdzewnej dobrej jakości. Musimy zastanowić się nad tym, ile stołów, zlewów i przestrzeni na kuchenki będziemy potrzebować. Ta sama sytuacja dotyczy półek, szafek i miejsca na wszelkiego rodzaju naczynia czy sprzęt – powinniśmy dopasować je tak, aby kucharze mogli swobodnie pomieścić wszystkie niezbędne rzeczy. W przypadku niewielkich kuchni warto pomyśleć o szafkach wiszących, ponieważ umożliwiają one zaoszczędzenie miejsca na podłodze i w obszarze, w którym będziemy się poruszać. Nie możemy zapomnieć również o okapach i dobrym systemie wentylacji całego pomieszczenia kuchennego, a także o sekcji przeznaczonej do mycia i przygotowywania naczyń. Wiele dobrej jakości propozycji znajdziesz na stronie: gastroprodukt.pl/meble-gastronomiczne.
Meble gastronomiczne – na co zwrócić uwagę przy wyborze?
Wybierając meble gastronomiczne powinniśmy rozpatrzyć kilka ich cech. Zaliczamy do nich kolejno:
- materiał i jakość wykonania: meble przeznaczone do kuchni powinny być wytrzymałe, proste do utrzymania w czystości i odporne na temperaturę. Z tego względu wielu producentów decyduje się na wykonywanie ich ze stali nierdzewnej, z której łatwo usunąć zabrudzenia, a także cechuje ją duża odporność na uszkodzenia. Meble ze stali nierdzewnej są również estetyczne, co umila pracę w ich otoczeniu;
- ergonomia: jest to bardzo ważny aspekt, który ma bezpośredni wpływ na pracę kucharzy i ich pomocników. Zarówno rozmieszczenie, jak i wymiary samych mebli powinny być dopasowane do osób pracujących na kuchni. Nie ma w końcu nic gorszego, niż gotowanie z wiecznie pochylonymi plecami, ponieważ blat jest dla nas za nisko. Ta sama zasada powinna być zastosowana również do wyposażenia części jadalni, tak aby klienci mogli spędzić u nas miło czas;
- design: nie jest to najważniejszy element w przypadku mebli do kuchni, jednak ma on duże znaczenie w przypadku sekcji dla klientów. Warto zadbać, aby stoliki, fotele, pufy i krzesła wpisywały się w stylistykę naszego lokalu, a także były miłe dla oka naszej docelowej grupy klientów. W przypadku kuchni design również może mieć znaczenie, na przykład przy planowaniu zagospodarowania dostępnej przestrzeni.
Część stołowa restauracji – jakie meble gastronomiczne będą dla niej najlepsze?
Część przeznaczona dla klientów może ograniczać się tylko do wnętrza lokalu, ale również może obejmować także ogródek, jeżeli go posiadamy. Przy doposażaniu warto pamiętać o zasadzie less is more i nie przesadzać z ilością dodatków czy dekoracji. Jeżeli meble stoją wewnątrz budynku, możemy pokusić się o egzemplarze wykonane z drewna czy innych eleganckich, ale delikatnych materiałów lub iść w nowoczesne połączenia metalu i szkła. Z kolei do ogródka lepiej jest przeznaczyć konstrukcje, które nie ulegną uszkodzeniu w wyniku warunków atmosferycznych. Dobrym pomysłem będą tu meble metalowe, plastikowe i takie z elementami szklanymi. W przypadku metalu należy jednak pamiętać, że ten nagrzeje się na słońcu – możemy to rozwiązać przez położenie na krzesła poduszek lub narzut.